Låt oss snacka lite sömn

Alla som känner mig vet att jag brottats med sömnsvårigheter genom åren. Från den klassiska tiden i tonåren fram tills idag. Vissa nätter går det bara inte att somna. Jag vrider och vänder på mig, skakar lakan och vädrar, dricker te, lyssnar på delfinljud… vill det sig riktigt illa läser jag till och med ”Vetandets arkeologi” av Michel Foucault (en bok jag lösta sittandes på toaletten under min högskoletid för att *inte* somna ifrån den då…).

Men jo, den senaste tiden har det verkligen blivit bättre och hänt. Visst, två riktigt usla nätter kring månadsskiftet nu men annars är det något som faktiskt blivit annorlunda. Kvällen kommer och jag blir trött där sittandes i soffan, eller till och med när jag är iväg på en aw på stan kan tröttheten smyga sig på?! Jag kommer på mig själv på vägen hem om att fantisera om en varm dusch, att glida in i min nya mjuka pyjamas och stänga dörren till mitt sovrum. Plötsligt så innebär ”att gå och lägg sig” typ samma sak som ”nu kommer jag att få sova”. Ljuvligt.

För några år sedan rekommenderade en vän mig att jag skulle testa att uppsöka en sömnklinik, hon hade tydligen hört om en bra i Uppsala. ”Men varför då?” sa jag. ”Jag klarar ju mig på lite sömn”. Och visst gör och gjorde jag det, men jag märker hur mycket bättre jag mår nu. Att allt som oftast kunna somna innan midnatt istället för två, det känns bra.

Sen undrar jag såklart vad det beror på, den gör förändringen nu. Har jag börjat träna igen? Tyvärr inte. Är jag ny (och därav konstant slutkörd i skallen) på jobbet? Inte längre. Är jag fortfarande trött efter flytten? Jag vet verkligen inte. Kanske är det så enkelt att jag äntligen fått bättre balans i vardagslivet? Visst. Jag stressar nog för mycket fortfarande. Men nu för tiden är vardagen fylld av ett jobb som stimulerar mig både mentalt och fysiskt. Ingen dag är den andra lik och jag måste hela tiden anstränga mig för att vara i fas. När man väl kommer hem och kopplar av är jag utarbetad för dagen.

Ja ni, jag skulle kunna fortsätta att prata i en evighet om detta men det ska jag inte. Dels så kanske ni tycker att det är totalt värdelöst. Dels så fick jag faktiskt precis en gäspning och ska sova nu. Sov gott <3 IMG_9602.PNG

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation